Cuti Deepavali kawan suami pergi ke Sungai Udang. Makanya kami kirimkan la untuk beli ikan. Mak mertua kak nurul ada dirumah sekarang dan kurang sihat. Jadi kak nurul decide untuk buat sup ikan. Jom kak nurul share resepi kat bawah ;
Bahan-bahan
1) Bawang merah
2) bawang putih
3) Halia
4) Kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
5) Minyak untuk menumis
6) Ikan
Cara membuatnya
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, putih, halia, bunga cengkih, bunga lwang dan kulit kayu manis.Kemudian masukkan air untuk buat kuah. Tunggu sehingga mendidih.
Masukkan ikan dan kecilkan api, tunggu sehingga ikan masak. Masukkan garam dan serbuk perasa
Dan siap.
Mudah dan jimat masa yang penting sedap. 😁
Selamat mencuba
Ini video yang anak sulung saya edit untuk tatapan semua boleh klik link ini
Sup Ikan Merah
No comments:
Post a Comment