Dah ready untuk dinner ke mommy semua. Kak Nurul first time masak ikan Jenahak. Selalu ikan siakap buat masak Tiga Rasa. Malam ni kak nurul nak share Jenahak Tiga Rasa hasil tangkapan suami di Pengkalan Sungai Udang 😍
Sumber: Buku Senangnya Memasak Ikan Bersama Chef Hanieliza.
Bahan A :
2 keping ikan Jenahak
1 sudu besar tepung jagung (untuk menyalut ikan)
Garam dan Kunyit (untuk menyalut ikan)
Bahan hiris B (Untuk Tumis):
3 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Bahan C (Untuk Sos) :
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
1 sudu besar sos ikan (Jika ada)
1 sudu kecil gula pasir
Bahan D (Sebagai Hiasan) :
Jika ada boleh letak.
1 pokok daun bawang
1/2 batang karot
1/2 biji timun
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 biji tomato - belah 6
Nenas - potong kecil
Cara-cara:
Goreng ikan yang telah dilumurkan dengan tepung jagung dengan minyak yang banyak hingga garing. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumis bahan2 yang telah dihiris hingga kekuning kuningan.
Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih. Kacau rata. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
Curahkan kuah ke atas ikan dalam pinggan hidangan tadi.
Selamat menjamu selera 💃💃💃
No comments:
Post a Comment